نوشته شده توسط : دکتر ستایش

دياليز چيست؟

 

کليه ها با حذف مواد زائد و مايعات اضافي از بدن ، خون شما را فيلتر مي کنند. اين مواد زائد به مثانه ارسال مي شود تا هنگام دفع ادرار از بين بروند.

 

در صورت نارسايي کليه ها ، دياليز عملکرد آنها را انجام مي دهد. طبق بنياد ملي کليه ، نارسايي کليه در مرحله نهايي هنگامي رخ مي دهد که کليه ها فقط در 10 تا 15 درصد عملکرد طبيعي خود عمل مي کنند.

 

دياليز درماني است که با استفاده از دستگاه خون را تصفيه و تصفيه مي کند. اين امر باعث مي شود مايعات و الکتروليت ها در تعادل باقي بمانند ، وقتي کليه ها نمي توانند کار خود را انجام دهند.

 

از دهه 1940 دياليز براي معالجه افرادي که مشکلات کليوي دارند استفاده مي شود.

دياليز و انواع آن چيست؟

مزاياي انواع مختلف دياليز

هر دو نوع دياليز مزايا و معايبي دارندکه برحسب شيوه زندگي، سيستم حمايتي، و ميزان مسئوليت پذيري بيمار

 

تصميم گيري ميشود. هر بيمار بايد از ديدگاه خود به اين دو نوع روش درماني نگاه کند.

 

در بيماراني که رگ مناسب براي ايجاد فيستول شرياني وريدي دارند معمولا دياليز خوني ارجح است .

 

براي بسياري از بيماران، يکي از مهمترين مزيت هاي همودياليز اين است که هيچ مشارکتي در درمان ندارند. تنها کاري که بايد بکنند اين است که تا بيمارستان يا کلينيک مخصوص دياليز بروند.

 

براي آندسته از بيماراني که درمان هاي مستقل تري را ترجيح مي دهند، دياليز صفاقي  برنامه تغييرپذيرتري دارد و مي تواند در خانه هم انجام گيرد. اما هنوز هم بايد روزانه ساعتي را صرف عمليات دياليز کند.

 

مهمترين مشکل دياليز صفاقي احتمال عفونت است. بيمار يک لوله پلاستيکي دارد که از حفره پريتوئن به خارج بدن مي رود و اين مي تواند احتمال وارد شدن باکتري را به بدن افزايش دهد.

 

کليه ها مسئول فيلتر کردن و در واقع تصفيه کردم مواد زائد از خون هستند. دياليز عملياتي است که جايگزيني براي بسياري از وظائف و مسئوليت هاي طبيعي کليه ها مي باشد. کليه ها دو عضوي هستند که در هر دو طرف پشت حفره شکم قرار گرفته اند. دياليز به افراد اين امکان را مي دهد، با اينکه ديگر کليه هايشان به خوبي کار نمي کند، بتوانند زندگي خوب و مفيدي را بگذرانند.

 

دياليز با انجام عملکردهاي کليه هاي از کار افتاده، به بدن کمک مي کند. کليه ها نقش هاي مختلفي در بدن دارند. يکي از وظائف مهم و اصلي کليه ها، تنظيم توازن آب بدن است. آنها اينکار را با تنظيم مقدار ادرار که به طور روزانه از بدن خارج مي شود، انجام مي دهند. در روزهاي گرم، بدن بيشتر عرق مي کند. درنتيجه، آب کمتري بايد از کليه ها دفع شود. در روزهاي سرد نيز که بدن کمتر عرق مي کند، براي حفظ توازن مناسب در بدن، خروج ادرار بايد بيشتر باشد. اين وظيفه کليه هاست که کار تنظيم مايعات بدن را توسط خروج ادرار انجام دهند.

 

يکي ديگر از وظائف اصلي کليه ها خارج کردن مواد زائدي است که بدن در طول روز توليد مي کند. در عملکردهاي مختلف بدن، سلول ها انرژي مصرف مي کنند. عملکرد سلول ها مواد زائدي توليد مي کند که بايد از بدن بيرون روند. وقتي اين مواد زائد به اندازه کافي از بدن دفع نشوند، در بدن جمع مي شوند. بالا رفتن ميزان اين مواد زائد در بدن، آزوتميا نام دارد که با آزمايش خون سنجيده مي شود. وقتي مواد زائد در بدن جمع مي شوند، حال بدي در بدن ايجاد مي شود که اورمي يا اوره خوني ناميده ميشود.

 

انواع درمان هاي دياليز کدامند؟

سه نوع دياليز صفاقي وجود دارد:

 

دياليز صفاقي مداوم (CAPD): نيازي به دستگاه ندارد.

دياليز صفاقي مداوم حلقوي (CCPD): نياز به استفاده از دستگاه دياليز خاص ...

دياليز صفاقي متناوب (IPD): از همان نوع دستگاه استفاده مي کند که CCPD ، ...

 

انواع مختلف دياليز صفاقي کدامند؟

دياليز و انواع مختلفي از دياليز صفاقي وجود دارد. موارد اصلي عبارتند از: دياليز صفاقي مداوم (CAPD). در CAPD ، شکم شما هر روز چندين بار پر و تخليه مي شود. اين روش به دستگاه نياز ندارد و بايد هنگام بيداري انجام شود. دياليز صفاقي دوچرخه سواري مداوم (CCPD).

 

چند نوع دياليز در جهان وجود دارد؟

سه دياليز اوليه و دو ثانويه وجود دارد: همودياليز (اوليه) ، دياليز صفاقي (اوليه) ، هموفيلتراسيون (اوليه) ، فيلتراسيون هموديافيلتر (ثانويه) و دياليز روده (ثانويه).

 

براي همودياليز به چه نوع کاتتري نياز داريد؟

براي دياليز مزمن يا مداوم ، ممکن است همودياليز يا دياليز صفاقي داشته باشيد. تيم جراحان عروق ما روشي را براي ايجاد هر دو نوع دسترسي به دياليز بر اساس نياز و سابقه دياليز شما انجام مي دهند. با همودياليز ، ممکن است در ابتدا کاتتر موقت دريافت کنيد.

 

چرا دياليز استفاده مي شود؟

عملکرد مناسب کليه ها از تجمع آب اضافي ، زباله و ساير ناخالصي ها در بدن شما جلوگيري مي کند. آنها همچنين به کنترل فشار خون و تنظيم سطح عناصر شيميايي در خون کمک مي کنند. اين عناصر ممکن است شامل سديم و پتاسيم باشد. کليه هاي شما حتي نوعي ويتامين D را فعال مي کنند که جذب کلسيم را بهبود مي بخشد.

 

هنگامي که کليه هاي شما به دليل بيماري يا آسيب نمي توانند اين عملکردها را انجام دهند ، دياليز مي تواند بدن را به حالت عادي در حد ممکن حفظ کند. بدون دياليز ، نمک ها و ساير مواد زائد در خون جمع شده ، بدن را مسموم کرده و به اندام هاي ديگر آسيب مي رسانند.

 

با اين حال ، دياليز درماني براي بيماري کليه يا ساير مشکلات موثر بر کليه نيست. براي رفع اين نگراني ها ممکن است به درمان هاي مختلفي نياز باشد.

 

رژيم دارويي:

در صورت تجويز اريتروپوئيتين : مصرف دارو طبق برنامه تعيين شده توسط پزشک اجرا شود . از آن جايي که احتمال بروز حملات تشنجي به ويژه 90 روز آغازين مصرف دارو وجود دارد لذا توصيه مي شود از انجام فعاليت هايي که در صورت بروز تشنج خطرناک است مانند رانندگي اجتناب شود . در صورت بروز علائمي مانند کهير ، سردرد ، خيز يا تجمع مايعات در بافت هاي بدن ، افزايشذ پتاسيم خون ( با علائمي نظير گزگز کردن دست و پا و اضطراب و … ) تنگي نفس ، تشنج فوراً به پزشک مراجعه شود. در صورت تجويز مدرها : در صورتي که قرص مدر روزانه 1 بار تجويز شده است توصيه مي شود دارو در اول صبح مصرف شود تا از اختلال در خواب شبانه در اثر تکرر ادرار خودداري شود . براي به حداقل رساندن افت ناگهاني فشار خون به ويژه در حالت ايستاده و بروز عواملي از قبيل سرگيجه ، سياهي رفتن چشم ها به آهستگي از حالت خوابيده به نشسته و از نشسته به ايستاده تغيير حالت دهيد . به منظور جلوگيري از واکنش هاي حساسيت به نور اين دارو توصيه مي شود از قرار گرفتن به مدت طولاني در آفتاب خودداري شود. از آن جايي که احتمال بروز کاهش پتاسيم خون با مصرف اين داروها وجود دارد لذا توصيه مي شود از غذاهاي غني از پتاسيم ( موز ، خرما، سيب زميني ، گوجه فرنگي ، هلو ، ريواس ، آجيلي و … ) استفاده شود. مگر آنکه پوست آن ها گرفته شود و به مدت 8 ساعت پيش از پختن در آب خيسانده شود .

 

آيا گزينه هاي ديگري براي دياليز وجود دارد؟

دياليز وقت گير و گران است. همه آن را انتخاب نمي کنند ، خصوصاً اگر دچار نارسايي شديد و حاد کليه شده باشند.

 

اگر تصميم داريد دياليز را دنبال نکنيد ، گزينه هاي درماني ديگري وجود دارد که ممکن است به مديريت علائم شما کمک کند. يکي از اين گزينه ها مديريت کم خوني است. وقتي کليه ها به درستي کار مي کنند ، هورمون اريتروپويتين (EPO) به طور طبيعي در بدن توليد مي شود. براي کمک به کليه با عملکرد نامناسب ، مي توانيد هر هفته تزريق EPO انجام دهيد.

 

حفظ فشار خون خوب مي تواند به کند شدن روند خرابي کليه کمک کند. براي جلوگيري از کم آبي بدن مايعات بنوشيد. قبل از مصرف هرگونه داروي ضد التهابي ، از جمله ايبوپروفن (Advil) و ديکلوفناک (Solaraze ، Voltaren) با پزشک خود صحبت کنيد.

 

پيوند کليه گزينه ديگري براي برخي افراد است. اين همچنين يک تعهد بلند مدت است. با پزشک خود صحبت کنيد تا ببينيد آيا پيوند براي شما مناسب است يا خير. در صورت انجام موارد زير ممکن است کانديد مناسبي براي پيوند کليه نباشيد.

 

دود

به شدت از الکل استفاده کنيد

چاق هستند

داراي يک وضعيت بهداشت روان درمان نشده هستند

 

چه نوع دياليزي را مي توان در خانه انجام داد؟

هم دياليز و هم دياليز صفاقي را مي توان در خانه انجام داد. دياليز صفاقي را مي توان به تنهايي انجام داد ، در حالي که همودياليز به يک شريک نياز دارد. شريک زندگي مي تواند يک دوست يا عضو خانواده باشد ، يا مي توانيد پرستار دياليز را استخدام کنيد.

 

با هر يک از دو نوع درمان ، شما قبل از آن از يک متخصص پزشکي آموزش کامل خواهيد ديد.

 



:: برچسب‌ها: مايعات اضافي از بدن ,
:: بازدید از این مطلب : 668
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 18 ارديبهشت 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : دکتر ستایش

واريس پا چيست؟

واريس وريدهاي متورم و بزرگ شده اي است که معمولاً در ساق و پا ايجاد مي شود. ممکن است به رنگ آبي يا بنفش تيره باشند و از نظر ظاهري اغلب گلوله اي ، برآمده يا پيچ خورده هستند. علائم ديگر عبارتند از: پاهاي دردناک ، سنگين و ناراحت کننده.

واريس

واريس چگونه ايجاد مي شود؟

هنگامي که دريچه هاي کوچک وريدها ضعيف مي شوند ، رگ هاي واريسي مي توانند ايجاد شوند. اين دريچه ها معمولاً جريان خون به عقب از طريق رگ ها را متوقف مي کنند و هنگامي که آسيب ببينند خون مي تواند در رگ ها جمع شود. اين باعث رگهاي پيچ خورده و متورم مي شود که نيز بسيار ديده مي شوند.

 

عوامل مؤثر در بروز واريس کدامند؟

افزايش سن، وراثت، ايستادن يا نشستن هاي طولاني روي صندلي، استعمال دخانيات، ضربه به پا در اثر تصادف يا شکستگي ، مصرف قرص هاي ضدبارداري يا وجود لخته در وريدهاي عمقي پا به هر دليل، از عوامل موثر در بروز واريس هستند.

 

عوارض جانبي واريس چيست؟

ايستادن يا نشستن به مدت طولاني. اگر مدت طولاني در همان وضعيت باشيد ، خون شما نيز خوب جريان نمي يابد. عوارض واريس اگرچه نادر است اما مي تواند شامل موارد زير باشد: زخم. ممکن است زخم هاي دردناکي روي پوست در نزديکي رگهاي واريسي ، به ويژه در نزديکي مچ پا ايجاد شود. يک لکه تغيير رنگ روي پوست معمولاً قبل از تشکيل زخم شروع مي شود.

 

واريس خفيف و پيشرفته

در موارد خفيف واريس، شخص فقط در اندام تحتاني احساس سنگيني مي کند. در اين شرايط فرد مبتلا بايد از ايستادن يا نشستن طولاني مدت اجتناب کند و هنگام نشستن پاهايش را روي بلندي قرار دهد و به تناوب جاي 2 پا را عوض کند. شب ها هم هنگام خواب بايد پاها بالاتر از سطح بدن قرار بگيرند.

 

در واريس پيشرفته استفاده از جوراب واريس توصيه مي شود. معمولا علايم با پوشيدن جوراب، تخفيف مي يابد و بيش از اين اقدامي لازم نيست. البته جوراب هاي واريس انواع و جنس هاي مختلفي دارند. برخي از جوراب هاي نامرغوب ممکن است باعث خارش و آسيب به پوست شوند.

 

اگر جوراب صحيح طراحي نشده باشد، فشاري که بر اندام وارد مي کند، ممکن است باعث بهبود واريس نشود يا حتي آن را تشديد کند. جوراب هاي واريس با فشاري که وارد مي کنند به عضلات پا کمک مي کنند خون را تخليه کنند. استفاده از درماني هاي دارويي که با بازسازي جدار عروق آسيب ديده، منجر به بهبودي واريس مي شود در گروهي از بيماران توصيه مي گردد. در موارد نادر براي درمان واريس، به جراحي يا ليزر نياز است. اين روش ها معمولا فقط در واريس هاي شديد و عارضه دار توصيه مي شوند.

 

چند درصد از بزرگسالان واريس دارند؟

حدود 25 درصد از کل بزرگسالان رگ هاي واريسي دارند. در بيشتر موارد ، رگهاي واريسي در قسمت پايين ساق پا ظاهر مي شوند. رگهاي واريسي هنگامي رخ مي دهند که رگها به درستي کار نکنند. وريدها دريچه هاي يک طرفه دارند که از جريان خون به سمت عقب جلوگيري مي کنند. وقتي اين دريچه ها از کار مي افتند ، خون شروع به جمع شدن در رگ ها مي کند تا اينکه به سمت قلب شما ادامه يابد.

 

بيماري واريس و علل آن

دکتر محمدصادق امامي ـ متخصص ارتوپدي در مورد بيماري واريس به گزارشگر روزنامه اطلاعات مي‌گويد: بيماري واريس به علت صدمه ديدن جدار رگ و اختلال در عملکرد جريان خون به وجود مي‌آيد و سياهرگ‌‌هاي واريسي به صورت رگ‌هاي دراز، گشاد شده و پرپيچ‌ و خم و اغلب در سطوح اندام تحتاني، نمايان مي‌شود. اين بيماري که بر اثر کم تحرکي به و جود مي‌آيد، بيشتر در ميان زنان شايع است.

 

وي با اشاره به اين مطلب که بيش از 40 درصد زنان بالاى 50 سال به اين بيمارى دچارند، مي‌افزايد:علل اين بيماري عبارتند از توارث، که به نظر مى رسد ابتلا به اين بيمارى به ويژه در سنين جوانى، در ميان برخى خانواده‌ها بيشتر باشد. برخى زنان با دريچه‌هاى وريدى با کارايى پايين‌تر و يا ديواره‌هاى عروقى ضعيف‌تر، به دنيا مى آيند.

 

ـ ايستادن به مدت طولانى: يک بررسى در مورد کارگران دانمارکى در دسامبر 2005 ميلادي نشان داد زنانى که 75 درصد مدت زمان کار خود را به حالت ايستاده و يا در حال راه رفتن گذرانده بودند، تقريباً 2 برابر زنانى که مدت زمان کمترى بر روى پاهايشان ايستاده بودند، نياز به درمان واريس پيدا کردند. ‏

 

پژوهشگران تخمين مى زنند در بزرگسالاني که سنين فعاليت و اشتغال را مى‌گذرانند، ايستادن‌هاى طولانى مدت عامل بيش از 20 درصد موارد پيدايش واريس است.

 

ـ سن: خطر واريس با افزايش سن زيادتر مى شود. رگ‌هاى خونى و عضلات پشت ساق پا که در موقع راه رفتن با فشار بر وريدها، بازگشت خون به سمت قلب را تسهيل مى‌کنند، با گذشت زمان ضعيف‌تر مى شوند. کمتر از 10 درصد زنان زير 30 سال و بيش از 75 درصد زنان بالاى 70 سال به واريس مبتلا هستند.

 

ـ جنسيت: زنان بيش از مردان مستعد واريس هستند و باردارى يکي از عوامل اصلى آن است.

 

در دوران باردارى، وريدهاى ساق پا پرتر بوده و راحت‌تر پاره مى شود، زيرا حجم خون و فشار شکمى در اين دوران افزايش مى يابد و هورمون‌ها سبب گشاد شدن رگ‌هاى خونى مى شوند. هرچه حاملگى به پايان خود برسد، خطر واريس هم افزايش يابد.

 

ـ وزن: وزن اضافى به ويژه در اطراف شکم، فشار اضافى را بر وريدهاى ساق پا تحميل مى کند. زنانى که اضافه وزن دارند، نسبت به زنان لاغر بيشتر در معرض ابتلا به واريس هستند و اين خطر در مورد زنان چاق 3 بار بيشتر است.

 

علائم و نشانه ها

 

اين بخش براي تأييد نياز به نقل قول هاي اضافي دارد. لطفاً با افزودن نقل قول ها به منابع معتبر به بهبود اين مقاله کمک کنيد. اطلاعات بدون مرجع ممکن است مشکل ايجاد کرده و پاک شوند. 

  • پاهاي دردناک و سنگين 
  • ظاهر رگهاي عنکبوتي (تلانژکتازي) در پاي آسيب ديده
  • تورم مچ پا
  • تغيير رنگ پوست براق و زرد مايل به قهوه اي در نزديکي رگهاي آسيب ديده
  • قرمزي ، خشکي و خارش در نواحي پوست ، درماتيت استازي يا اگزماي وريدي ناميده مي شود 
  • گرفتگي عضلات هنگام ايجاد حرکات ناگهاني ، مانند ايستادن
  • خونريزي غير طبيعي يا زمان بهبودي براي صدمات در ناحيه آسيب ديده
  • ليپودرماتوسکلروز يا جمع شدن پوست در نزديکي مچ پا
  • به نظر مي رسد سندرم پاهاي بي قرار يک سندرم باليني شايع در افراد مبتلا به رگهاي واريسي و ساير نارسايي هاي وريدي مزمن است
  • آتروفي بلانش يا سازندهاي سفيد مانند زخم
  • احساس سوزش يا ضربان در پاها

 

عوارض

اکثر رگهاي واريسي خوش خيم هستند ، اما واريس شديد مي تواند منجر به عوارض عمده شود ، به دليل گردش خون ضعيف در اندام آسيب ديده.

 

  • درد ، حساسيت ، سنگيني ، ناتواني در راه رفتن يا ايستادن به مدت طولاني
  • شرايط پوستي / درماتيت که مي تواند زمينه ساز از بين رفتن پوست باشد
  • زخم هاي پوستي به ويژه در نزديکي مچ پا که معمولاً به آن زخم هاي وريدي گفته مي شود
  • ايجاد سرطان يا سارکوم در زخمهاي وريدي طولاني مدت. بيش از 100 مورد از موارد تغيير شکل بدخيم گزارش شده است که با نرخ 0.4? تا 1? گزارش شده است 
  • خونريزي شديد ناشي از ضربه جزئي ، که نگراني خاصي در افراد مسن دارد 
  • لخته شدن خون در داخل رگهاي آسيب ديده ، اصطلاحاً ترومبوفلبيت سطحي است. اينها غالباً به وريدهاي سطحي جدا مي شوند ، اما مي توانند به رگهاي عميق گسترش يافته و به يک مشکل جدي تبديل شوند.
  • نکروز چربي حاد مي تواند رخ دهد ، به خصوص در مچ پا افراد داراي اضافه وزن و رگهاي واريسي. زنان تمايل بيشتري به تأثير نسبت به مردان دارند

 

علل

 

چگونه وريد واريسي در پا ايجاد مي شود. شکل A يک وريد طبيعي با دريچه کار و جريان خون طبيعي را نشان مي دهد. شکل B يک وريد واريسي با دريچه تغيير شکل يافته ، جريان خون غير طبيعي و ديواره هاي نازک و کشيده را نشان مي دهد. تصوير مياني نشان مي دهد که واريس در کدام قسمت از پا ظاهر مي شود.

 

مقايسه رگهاي سالم و واريسي

واريس در زنان بيشتر از مردان است و با وراثت ارتباط دارد. از ديگر عوامل مرتبط مي توان به بارداري ، چاقي ، يائسگي ، پيري ، ايستادن طولاني مدت ، آسيب ديدگي پا و خستگي عضلات شکم اشاره کرد. واريس بعيد است در اثر عبور از پاها يا مچ پا ايجاد شود. رگهاي واريسي کمتر معمول ، اما نه استثنايي ، مي تواند به دلايل ديگري مانند انسداد يا بي اختياري پس از فلبيت ، ناهنجاري هاي وريدي و شرياني باشد.

 

ريفلاکس وريدي دليل مهمي است. تحقيقات همچنين اهميت رفلاکس وريد لگن (PVR) را در ايجاد رگهاي واريسي نشان داده است. رگهاي واريسي در پاها مي تواند به دليل ريفلاکس وريد تخمدان باشد. ريفلاکس وريد ايلياک تخمدان و ريفلاکس داخلي باعث واريس پا مي شود. اين وضعيت 14? از زنان مبتلا به واريس يا 20? از زناني را که زايمان واژينال داشته اند و واريس پا دارند تحت تأثير قرار مي دهد. علاوه بر اين ، شواهد نشان مي دهد که عدم جستجو و درمان ريفلاکس وريد لگن مي تواند دليل واريس مکرر باشد.

 

 

رگهاي واريسي همچنين مي تواند به دليل هيپرهوموسيستئينمي در بدن ايجاد شود ، که مي تواند تشکيل سه جز structural اصلي ساختاري شريان را کاهش داده و آن را مهار کند: کلاژن ، الاستين و پروتئوگليکان ها. هموسيستئين پل هاي سيستئين دي سولفيد و باقي مانده اسيدهاي آمينه ليزين را به طور دائمي تخريب مي کند و به تدريج بر عملکرد و ساختار تأثير مي گذارد. به عبارت ساده تر ، هموسيستئين يک ماده خورنده از پروتئين هاي با عمر طولاني است ، يعني کلاژن يا الاستين ، يا پروتئين هاي مادام العمر ، يعني فيبريلين. ايجاد اين تأثيرات طولاني مدت در کارآزمايي هاي باليني با تمرکز بر گروه هايي که دچار شريان موجود هستند دشوار است. سندرم کليپل – ترناوناي و سندرم پارک وبر براي تشخيص افتراقي مرتبط هستند.

 

دليل ديگر مصرف الکل مزمن به دليل اثر جانبي گشاد شدن عروق در رابطه با گرانش و ويسکوزيته خون است.



:: برچسب‌ها: تغيير رنگ روي پوست ,
:: بازدید از این مطلب : 641
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 6 ارديبهشت 1400 | نظرات ()